Pécsett a Székesegyháztól egy rövid sétával eljutunk a Barbakánhoz, amely a kultúra fővárosának egyik legjelentősebb történelmi nevezettesége, továbbá más szempontból is figyelmet érdemel a Barbakán. Hogy miért? Itt minden információt megtalálsz.

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2023. December 9. Szombat - Natália

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Barbakán


 Pécsett egy egész rövid sétával eljutunk a Székesegyháztól a Barbakánhoz, amely a kultúra fővárosának egyik legjelentősebb történelmi nevezetessége, továbbá ez hazánkban az egyetlen fennmarad kapuerőd.

 

                  

 

A Barbakán egész pontosan meghatározva  hajdani püspökvár felrendszerének egy előretolt bástyája, kör alakú kapuerődje. Ez a bástya régebben felvonóhíddal, hátsó kapuval, lőrésekkel, gyilokjáróval volt felszerelve és az eégszet egy vizesárok vette körül. A Barbakán megépítését még Kinizsi Pál kezdeményezte 1498-ban abból a célból, hogy a vár védelmét a törökök ellen megerősítse. A pécsi püspökvár délnyugati irányú bástyájának tornya azt a célt szolgálta, hogy a kapus ostromló ellenséges csaptot a várvédők oldalról támadhassák, hiszen ebből a szemszögből lehet az ellenséget a leghosszabb ideig célba venni.

A törtökön hiába harcoltak a várért, maguktól nem tudták volna bevenni. Sikerüket egyedül annak köszönhetik, hogy az akkori püsköpnek nem volt elég támogatása a haderőben, így önként feladata a várat.

A gótikus stílusú kaputorony az évszázadok során elveszítette a harci fontosságát, így szépen megette az idő vasfoga. A vár maradványainak feltártása során a megmaradt fenőtt és beépített részeket rendben hozták, így ma is láthatóak a várfal bizonyos részei, a várárok és a körbástya.

 

Érdemes felsétálni a nem túl magas Barbakán tetejére, elkalandozni egy kicsit a történelmünkben, elképzelni a csatát a törökökkel, majd gyönyörködni a jelenlegi gyönyörű pécsi panorámában!

 

Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Eseménynaptár

2023 December

H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most