Templom-hegy - Tanösvény és természeti látványosság

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Templom-hegy - Tanösvény és természeti látványosság

Templom-hegy - Tanösvény és természeti látványosság

A Villányi hegységet, amely szigetként emelkedik ki a Dél-Dunántúl alacsonyabb tájaiból, üledékes kőzetek alkotják a felső karbontól a kréta időszakig. Ma hét, dél felé dőlő "pikkelyből" épül fel. A kutatók 27 új állatfajt itt fedeztek fel. Az 1910 óta tartó kutatások eredményeként itt található a „pleisztocén” legidősebb időszakának nyoma. Innen származik a „Villanyium” elnevezés, ami világszerte használt elnevezése ennek a rétegnek. Lóczy Lajos 1915-ben dolgozta fel először a lelet együttest, ami fajgazdagsága miatt világhírű lett.


 

A Templom-hegy

A kelet–nyugati irányultságú Villányi-hegység Magyarország egyik geológiai, növény- és állattani, valamint tájképi és kultúrtörténeti értékekben leggazdagabb területe (elég csak Harkányra, Siklósra, a villányi borra, vagy a Szársomlyó védett természeti értékeire gondolni). A Villányi-hegység legkeletibb részén emelkedő Villányi-templomhegyet elsősorban őslénytani leletei tették híressé. A templomhegy mészkőalapja a földtörténeti középkorban, a jura és a kréta időszakában ülepedett le az akkor itt hullámzó tenger aljára.

 

 

A villányi Templom-hegy valamikor kőbánya volt, védetté nyilvánítását az ott található kövületeknek és őslénytani maradványoknak köszönheti. 1910 óta folyó geológiai kutatásoknak köszönhetően a terület 1989-től védett. A jura kori ammonites kövületek mellett az egyedülálló érétkű pliocén- pleisztocén kori gerencesek helyenként ma is fellelhető megkövült maradványai teszik rendkívül értékessé ezt a területet. A középidőszak tengereit élvező ammoniteszek meszes vázait fedezték fel a Villányi- hegység mészköveiben.

 

Gyere és kirándulj velünk a Templom-hegyen Villányban!

Kattints ide és nézd meg aktuális kirándulás ajánlatainkat a Villányi Borvidékre!

 

 

A Templom-hegy vörös színét az ammoniteszekben megtalálható vasoxidtól kapta. A néhány milliméterestől a 30 cm-es átmérőig terjed a mészváz leletek mérete. A templom- hegy 3 hektár területű, ebből 2 hektár országosan fokozottan védett természetvédelmi terület.

Szerző: Á

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Néprajzi Múzeum, Pécs

Baranya megye egyik jellemzője, hogy az évek során sokszínűvé lett nemzetiségi összetételet és ez által a... Tovább

Eseménynaptár

2024 Május

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most