Legendák szólnak a Máriagyűdi Kegytemplom titkairól. A 17. százaból olyan rendkívüli leletek kerültek elő, amelyek a hely különlegességéről árulkodnak. A leltek alapján azt kell mondjam, hogy nem csoda, hogy rengeteg zarándok és túrista látogat el ide év

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

A Máriagyűdi Kegytemplom-ahol a legendák születnek

Máriagyűdi Kegytemplom

Máriagyűd ma Siklós városának része, alig pár kilométerre található Pécs városától. Híres szőlőkultúrájának gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. De ez a hely nem csupán a szőlőkultúrájának köszönheti hírnevét, hanem más, egészen elképesztő titkokat is rejt magába. Mitől különleges ez a hely és milyen titkokat őriz? Az alábbiakban minden információra fény derül:


 

 

 

 

 

 

Máriagyűd  Dél-Dunántúlon, Pécstől mintegy 25 km-re délre, a Tenkes-hegy lábánál fekszik. Gyűd első okleveles említésére 1290-ben került sor, viszont ennél jelentősebbek azok a feljegyzések, amelyek a 17. század végén keletkeztek. Az utóbbi leletek azért olyan különlegesek, mert a Márai-Jelenésekről tesznek említést. A korabali feljegyzések szerint Szűz Mária 1687-ben jelent meg fényözönben az akkor még apró templom ablakán egy Tamás nevű katolikus gazdának. Legendák szólnak erről a helyről, amelyek úgy tartják, hogy a magyarok előtt szlávok éltek itt, amely idő óta Márai-szobor áll itt és a hely a Forrásközi Nagyasszony oltalma alatt áll. 1689-től a kegyhelyet ferencesek gondozzák.

 

Ha te is úgy döntenél, hogy zarándokként vagy túristaként ellátogatnál a Máriagyűdi Kegytemplomhoz, akkor ne aggódj a szállás miatt, mert hotelünktől nem messze esik Máraigyűdtől és folyamatos kedvezménykell várjuk az ide érdekőket, amelyeket ide kattintva tekinthetsz meg.

 

 

Jelentősebb történések a templom életében

A templom külső oldalán látható kőből faragott Mária szobor a zarándokok kedvelt imádkozó-helye. A ma látható szobrot Nesselrode Vilmos püspök 1713-ban adományozza. Az ezt követő időben a templomot megnagyobbítják és barokk sítlusban átépítik. 1805-ben V. Piusz pápa kegytemplomnak nyilvánítja a templomot, és búcsú-kiváltságokkal látta el. A huszadik század közepén  a szerzetesrendek feloszlatásakor a  a ferencesektől világi papok veszik át a kegytemplomot. A templom teljes felújítására a 90-es években kerül sor.  2008-ban XVI. Benedek pápa az újabb kiváltságokkal járó basilica minor címet. Ma is több ezren érkeznek ide egy-egy búcsú alkalmával, és zarándokok keresik itt a belső megnyugvást.

 

 

Zarándokoknak

A Máriagyűdi Bazilika Magyarország egyik legkedveltebb zarándok-célpontja. Ennek oka, hogy évszázadok óta a Tenkes-hegy lábánál a megpihenés, elcsendesedés, feltöltődés és gyógyulás élményében részesül a bizalommal  ide érkező zarándok.

Ehhez mérten alakítják ki az itteni helyet, amely a mai száguldó, ideges és feszített életritmusból képes kiszakítani a mindent egyszerre birtokolni akaró 21. századi embert. Azt szeretnék, hogy Máriagyűdre érkezve legyen ideje találkozni az emberrel Istennel és önmagával, legyen ideje megnyílni egy másik Arc előtt.

 

 

Szerző: (d)

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Villányi Bormúzeum

       A Villányi Bormúzeum egész évben nyitott ajtóval várja azokat az érdeklődőket,... Tovább

Eseménynaptár

2024 Május

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most