A Pécsi Nemzeti Színhíz 1895. Október 5-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A színházban játszott első színdarab a Bánk Bán című darab volt. Az épület 90 hosszú évig adott otthont a neves színdaraboknak és ma is az egyik legjelentősebb magyar szí

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2019. Július 21. - Dániel

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken Csapatban akár 2500 forinttól!
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Pécsi Nemzeti Színház


 A Pécsi Nemzeti Színház 1895. Október 5-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A színházban játszott első színdarab a Bánk Bán című darab volt. Az épület 90 hosszú évig adott otthont a neves színdaraboknak, azonban az épületet a hosszú évek megviselték és életveszélyessé vált. A színházat 1986-1991 között felújították és korszerűsítették. Ekkor több szín megjelenítésére alkalmas forgószínpadot, fény-, hang-, és vidórendszert szereltek be, valamint a színház beremdezése egy négy részben süllyedő árokkal a bővült.

 

                   

 

 

Jelentősebb történések a színház életében

Pécs a 19. században soknemzetiségű város volt: magyarok, németek, bolgárok, olaszok stb. éltek békességben egymás mellett. A több évtizedes együttélés alatt keveréknyelvek alakultak ki. Ebbe a közegbe csöppentek a színészek, akik valódi irodalmi nyelvet hoztak magukkal, tiszta németet és tiszta magyart.

 

Ekkortól vált jelentőssé a színházelőadások tartása, bár ekkor még nem létezett a színházépület, hanem a komédaiások előadásának az előkelőbb házak, a káváházak, táncházak adtak otthont. Ismert játszóhely volt pl. az "Elefántos Ház", de a tettyei kisszínpadon is megfordultak a nagy népszerűségnek örvendő, vándor színtársulatok

A pécsi színjátszás virágzott és ez a város lett a magyar színjátszás legjelentősebb vidéki centruma.

 

                                    

 

A város lakossága irányt tartott egy, külön a színdarabok előadása céljából létrehozott kőszínházra, amely egyben a társasági élet színterét és a baráti összejövetelek helyszínét jelentené. Ezért Pécs város közgyűlése felállított egy színügyi Bizottságot, amelynek legfőbb feladata a színház építi helyének kijelölése volt.

 

A színház megnyitójára 1895 október 5-én került sor fényes keretek között: a Pécsi Napló ünnepi szám kiadásával köszöntötte az eseményt, a közönség ujjongott. A társulat a megnyitó alkalmából Elker Ferenc Bánk Bán című darabját vitte színpadra, amely előadás hatalmas sikert aratott.

 

Az életveszélyessé vált Pécsi Nemzeti Színház 1986. június 5.-én zárta be kapuit. Az épület egészét érintő felújítás 1991 júniusáig tartott. Ennek során az épület teljesen megújult. A több szín megjelenítésére kiválóan alkalmas forgószínpad, a színdaraboknál a művészi hatás fokozására is alkalmazható 4 részben süllyedő zenekari árok, azonkívül az új fény-, hang- és videorendszer, s a klimatizált nézőtér már mind-mind a modern kor és természetesen a nézők igényeit hivatott estéről estére szolgálni.
 
2011. nyarán az épület ismét felújításra került. A munkálatok magukba foglalták az erkély megerősítését, kicserélték a teljesen elkorrodált tartókonzolokat. Visszahelyezték és részben újragyártatták az erkély díszítőelemeit. Az erkélyt szigetelték és újrabetonozták. A kupolát is felületkezelték, kicserélték a bádogozást és megújult a teljes homlokzat. Nagylelkű pécsi vállalkozók jóvoltából belül is megújult az épület. Nemcsak az impozáns előcsarnok került felújításra, hanem az összes közönségforgalmi helyiség. Ragyognak a frissen festett falak a büfében, csillognak az aranyozott stukkók mindenütt, a páholyok ismét régi fényükben pompáznak.

Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Hírlevél

Kirándulási ötletek, túrajavasltok, leírások, aktuális programjavaslatok Dél-Magyarországról, Villányból hírlevelünkben. Iratkozz fel rá most, szeretni fogod!

Látnivalók, programok

Néprajzi Múzeum, Pécs

Baranya megye egyik jellemzője, hogy az évek során sokszínűvé lett nemzetiségi összetételet és ez által a... Tovább

Eseménynaptár

2019 Július

H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most