Baranya megye egyik jellemzője, hogy az évek során sokszínűvé lett nemzetiségi összetételet és ez által a kultúrája és néprajzi értékei is igen változatosak és nagy jelentőseget képviselnek a Dél-Dunántúlon és hazánkban is.

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Június 24. Hétfő - Iván

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Néprajzi Múzeum, Pécs


Baranya megye egyik jellemzője, hogy az évek során sokszínűvé lett nemzetiségi összetételet és ez által a kultúrája és néprajzi értékei is igen változatosak és nagy jelentőseget képviselnek a Dél-Dunántúlon és hazánkban is.

 

                  

 

A múzeum kiállításai

 A kiállítás bemutatja a hajdani térségben élők sajátos szokásait és napjainkban is jellemző szokásait és kulturáját, mindezt tárgyi kategóriák, tárgyak, népcsoportok szerint. A múzeum beszámol arról, hogy a magyarokon kívül milyen népcsoportok éltek a vidéken, illetve bemutatja a következő nemzetiségeket és azok használati, tárgyi világát a 19. században: németek, horvátok, szerbek, cigányok parasztjait és kézműveseit.

Végignézve a múzeumot olyan használati tárgyakat fedezhetünk fel, amelyek ismeretlenek a ma embere számára és ismeretük után is különösnek tűnhetnek. Ezeket megismerve megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy

milyen nehéz is volt hajdan nagyanyáink, nagyapáink dolga a házhelyeken.

 

Megismerhetjük a térség lakosságának öltözködési szokásait, portáik elrendezését, építészetüket, bútoraikat, fazekas-, és kerámiatárgyaikat, textiljeiket és hímző motívumaikat. 

 

                          

 

A múzeumban külön teremben tekinthető meg a 18 századból származó úri hímzéseket és szűrhímzéseket bemutató textilgyűjtemény, amely hazánkban a második legnagyobbnak számít.  A sokrétű szőttesek, hímzések, főkötők és fejkendők között az ember szinte elvész és némiképp az időben is visszautazik. Megdöbbentő a öltözködési szokások rohanó változása. A kiállítást továbbá egy 50 ezer fotográfiából álló fotógyűjtemény is kiegészíti. Ehhez hasonló jelentőséget képvisel a múzum 10 ezer darabos Zsolnay-Mattyasovszky kollekció. 

Végihaladva a múzeumon elmerülhetünk a múltba, megismerkedhetünk azokkal a népszokásokkal, amelyeket a komoly hagyományőrzésnek köszenhetően még ma is meg lehet élni, ilyen a pécsváradi leányvásár és a mohácsi busójárás.

 

Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Néprajzi Múzeum, Pécs

Baranya megye egyik jellemzője, hogy az évek során sokszínűvé lett nemzetiségi összetételet és ez által a... Tovább

Eseménynaptár

2024 Június

H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most