Baranya megye egyik jellemzője, hogy az évek során sokszínűvé lett nemzetiségi összetételet és ez által a kultúrája és néprajzi értékei is igen változatosak és nagy jelentőseget képviselnek a Dél-Dunántúlon és hazánkban is.

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2023. December 9. Szombat - Natália

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Néprajzi Múzeum, Pécs


Baranya megye egyik jellemzője, hogy az évek során sokszínűvé lett nemzetiségi összetételet és ez által a kultúrája és néprajzi értékei is igen változatosak és nagy jelentőseget képviselnek a Dél-Dunántúlon és hazánkban is.

 

                  

 

A múzeum kiállításai

 A kiállítás bemutatja a hajdani térségben élők sajátos szokásait és napjainkban is jellemző szokásait és kulturáját, mindezt tárgyi kategóriák, tárgyak, népcsoportok szerint. A múzeum beszámol arról, hogy a magyarokon kívül milyen népcsoportok éltek a vidéken, illetve bemutatja a következő nemzetiségeket és azok használati, tárgyi világát a 19. században: németek, horvátok, szerbek, cigányok parasztjait és kézműveseit.

Végignézve a múzeumot olyan használati tárgyakat fedezhetünk fel, amelyek ismeretlenek a ma embere számára és ismeretük után is különösnek tűnhetnek. Ezeket megismerve megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy

milyen nehéz is volt hajdan nagyanyáink, nagyapáink dolga a házhelyeken.

 

Megismerhetjük a térség lakosságának öltözködési szokásait, portáik elrendezését, építészetüket, bútoraikat, fazekas-, és kerámiatárgyaikat, textiljeiket és hímző motívumaikat. 

 

                          

 

A múzeumban külön teremben tekinthető meg a 18 századból származó úri hímzéseket és szűrhímzéseket bemutató textilgyűjtemény, amely hazánkban a második legnagyobbnak számít.  A sokrétű szőttesek, hímzések, főkötők és fejkendők között az ember szinte elvész és némiképp az időben is visszautazik. Megdöbbentő a öltözködési szokások rohanó változása. A kiállítást továbbá egy 50 ezer fotográfiából álló fotógyűjtemény is kiegészíti. Ehhez hasonló jelentőséget képvisel a múzum 10 ezer darabos Zsolnay-Mattyasovszky kollekció. 

Végihaladva a múzeumon elmerülhetünk a múltba, megismerkedhetünk azokkal a népszokásokkal, amelyeket a komoly hagyományőrzésnek köszenhetően még ma is meg lehet élni, ilyen a pécsváradi leányvásár és a mohácsi busójárás.

 

Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Pécsi Nemzeti Színház

 A Pécsi Nemzeti Színház 1895. Október 5-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A színházban... Tovább

Eseménynaptár

2023 December

H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most