Pécs városának északi részén a Mecsek lábánál helyezkedik el a festői szépségű Tettye vidéke. A kis városrész különleges növényvilágú arborétuma a Pintér kert a Duna-Dráva Nemzeti Park bemutatóhelye. Csodálatos ki növénykert, amit nem érdemes kihagyni.

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Pintér-kert Arborétum, Pécs


A csodálatos Pintér-kert arborétum, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el, Pécsett. A kis városrész különleges növényvilágú arborétuma a Pintér kert a Duna-Dráva Nemzeti Parkbemutatóhelye. 

                  

 

A Pintér kert ritka, védett növényei

A védett növényfajok közül kiemelkedő figyelmet érdemel a Mecsek egyik legszebb és legfélelmetesebb lágyszárúja, a fokozottan védett Bánáti bazsarózsa. Szintén védettek a csodabogyó félék, mint a Lónyelű csodabogyó, vagy a Szúrós csodabogyó örökzöld cserjék, amelyek pirosló termésük fakadása és virágzásuk idején is kiemelkedő szépségűek. A botanikus kertben több, mint 30 védett növényfajt tartanak számon.

  

 

 

Az őshonos és mediterrán típusú növények mellett nagy jelentőséget képviselnek a fentsége slátványú orchideák. A mediterrán növények közül kiemelkedő értéket képvisel a hatalmas arizónai ciprus, de mellette számos mediterrán növényben gyönyörködhetünk, mint a fügefában és a gránátalmában.

 

 

 

 

 

 

 

A kert további látványosságai

A kéthektárnyi kert kis útjait szép művészi alkotások kísérik melyek, még inkább fokozzák bennünk a szép iránti elfogultságunkat. A jó hangulatunkat a szárnyas oroszlánok tovább pezsdíthetik, és mikor ebben a gyönyörű flórában szembe találjuk magunkat az aranyhalas medence duci vízköpő puttójával (angyalka), no csak az csikizi meg igazán a kedvünket. A Pintér kertben áll egy villa, amely az kert alapítója után lett Pintér Villa névre keresztelve, az épület a 19. század végén épült amely jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Igazgatóságának a székháza. A Pintér kert 1977-ben lett természetvédelmi területté nyilvánítva.

 

Az arborétum születése

 

 

A tettyei arborétum létrehozásán Pintér János (1879-1933) pécsi banktisztviselő munkálkodott, aki nagy lelkesedéssel az 1920-as években kezdete meg botanikai tevékenységét. Pintér János halála után a szépen gondozott kert nagy részére benőtte magát az erdő, ezzel természetes módon növekedett a kert fajgazdagsága. Ilyen formán az arborétumban a díszfajok, és az erdei vadon növő fajok társulása teremt egy igen különös és lenyűgöző atmoszférát. A térség előnyös éghajlatának köszönhetően olyan növényeket is sikerült telepíteni, amelyek hazánkban nagyon nagy ritkaságnak számítanak. A természet és botanikarajongóknak ízelítőül természetesen megemlítünk párat.

 

 

 

 

A Pintér kert nyitva tartása és belépődíja

Májustól októberig

  • Hétfőtől csütörtökig, 8-16 óráig,
  • Pénteken 8-14 óráig
  • Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10-18 óráig
Októbertől májusig
  • Hétfőtől csütörtökig, 8-16 óráig
  • Pénteken 8-14 óráig 
 
Belépési díj az arborétumba 300 Ft/fő, 2 éves kor alatti gyermeknek ingyenes.
Szakvezetés biztosítása 1000 Ft csoportoknak előzetes bejelentkezés után.

 

Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Marcipán Múzeum, Pécs

Kaktuszok, bútorok, hintó, a történelmünk nagy alakjait egy múzeumban. Mi a különlegesség benne? Minden itt... Tovább

Eseménynaptár

2024 Május

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most