Warning: include(./core/fckeditor/fckeditor.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/clients/client1/web27/web/index.php on line 9

Warning: include(): Failed opening './core/fckeditor/fckeditor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/clients/client1/web27/web/index.php on line 9
Pintér-kert Arborétum, Pécs

Pécs városának északi részén a Mecsek lábánál helyezkedik el a festői szépségű Tettye vidéke. A kis városrész különleges növényvilágú arborétuma a Pintér kert a Duna-Dráva Nemzeti Park bemutatóhelye. Csodálatos ki növénykert, amit nem érdemes kihagyni.

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2017. Augusztus 16. Szerda - Ábrahám

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken Csapatban akár 2500 forinttól!
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Pintér-kert Arborétum, Pécs


A csodálatos Pintér-kert arborétum, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el, Pécsett. A kis városrész különleges növényvilágú arborétuma a Pintér kert a Duna-Dráva Nemzeti Parkbemutatóhelye. 

                  

 

A Pintér kert ritka, védett növényei

A védett növényfajok közül kiemelkedő figyelmet érdemel a Mecsek egyik legszebb és legfélelmetesebb lágyszárúja, a fokozottan védett Bánáti bazsarózsa. Szintén védettek a csodabogyó félék, mint a Lónyelű csodabogyó, vagy a Szúrós csodabogyó örökzöld cserjék, amelyek pirosló termésük fakadása és virágzásuk idején is kiemelkedő szépségűek. A botanikus kertben több, mint 30 védett növényfajt tartanak számon.

  

 

 

Az őshonos és mediterrán típusú növények mellett nagy jelentőséget képviselnek a fentsége slátványú orchideák. A mediterrán növények közül kiemelkedő értéket képvisel a hatalmas arizónai ciprus, de mellette számos mediterrán növényben gyönyörködhetünk, mint a fügefában és a gránátalmában.

 

 

 

 

 

 

 

A kert további látványosságai

A kéthektárnyi kert kis útjait szép művészi alkotások kísérik melyek, még inkább fokozzák bennünk a szép iránti elfogultságunkat. A jó hangulatunkat a szárnyas oroszlánok tovább pezsdíthetik, és mikor ebben a gyönyörű flórában szembe találjuk magunkat az aranyhalas medence duci vízköpő puttójával (angyalka), no csak az csikizi meg igazán a kedvünket. A Pintér kertben áll egy villa, amely az kert alapítója után lett Pintér Villa névre keresztelve, az épület a 19. század végén épült amely jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Igazgatóságának a székháza. A Pintér kert 1977-ben lett természetvédelmi területté nyilvánítva.

 

Az arborétum születése

 

 

A tettyei arborétum létrehozásán Pintér János (1879-1933) pécsi banktisztviselő munkálkodott, aki nagy lelkesedéssel az 1920-as években kezdete meg botanikai tevékenységét. Pintér János halála után a szépen gondozott kert nagy részére benőtte magát az erdő, ezzel természetes módon növekedett a kert fajgazdagsága. Ilyen formán az arborétumban a díszfajok, és az erdei vadon növő fajok társulása teremt egy igen különös és lenyűgöző atmoszférát. A térség előnyös éghajlatának köszönhetően olyan növényeket is sikerült telepíteni, amelyek hazánkban nagyon nagy ritkaságnak számítanak. A természet és botanikarajongóknak ízelítőül természetesen megemlítünk párat.

 

 

 

 

A Pintér kert nyitva tartása és belépődíja

Májustól októberig

  • Hétfőtől csütörtökig, 8-16 óráig,
  • Pénteken 8-14 óráig
  • Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10-18 óráig
Októbertől májusig
  • Hétfőtől csütörtökig, 8-16 óráig
  • Pénteken 8-14 óráig 
 
Belépési díj az arborétumba 300 Ft/fő, 2 éves kor alatti gyermeknek ingyenes.
Szakvezetés biztosítása 1000 Ft csoportoknak előzetes bejelentkezés után.

 

Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Hírlevél

Kirándulási ötletek, túrajavasltok, leírások, aktuális programjavaslatok Dél-Magyarországról, Villányból hírlevelünkben. Iratkozz fel rá most, szeretni fogod!

Látnivalók, programok

Néprajzi Múzeum, Pécs

Baranya megye egyik jellemzője, hogy az évek során sokszínűvé lett nemzetiségi összetételet és ez által a... Tovább

Eseménynaptár

2017 Augusztus

H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most