Gyere velünk az ország talán legszebb várába – irány Siklós! A siklósi vár bemutatása

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Június 24. Hétfő - Iván

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Gyere velünk az ország talán legszebb várába – irány Siklós!

Gyere velünk az ország talán legszebb várába – irány Siklós!  A siklósi vár bemutatása

Forrás: http://www.siklosivar.hu/

A Siklós-Villány borvidéken mindig van mit csinálni. Bort kóstolni minden évszakban jó, de a látnivalók nagy része is négy évszakos. A harkányi fürdő a siklósi SPA mellett a kultúrának is hódolhatunk Az egyik legnagyszerűbb történelmi emlék a környéken a Siklósi vár. De talán nem csak a környéken. Kevés ilyen ép, igazi várszerű vár van ma Magyarországon (köszönhetően a labancok várrombolási akciójának), mint a Siklósi vár.  A benne található kiállítások, a felújítottság állapota mind-mind európai színvonalú. Olvasd el cikkünket, bemutatjuk, milyen is a Siklósi vár!  


Ha a Siklósi várat szeretnéd látni, vagy bort kóstolni a Villányi borvidéken, és ezt kedvező áron, de meleg vendégszeretet mellett szeretnéd megtenni, foglalj nálunk szobát ide kattintva, vagy nézd meg kedvező csomagajánlatainkat itt!
 
 

A siklósi vár története

A siklósi vár hazánknak fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még a 13. században, 1251 körül rakták le. Az első írásos emlék 1294-ből való és a pécsi káptalanság irattárában megtalálható. Ekkor már várnagya (castellánusa) volt OMODEUS de TOPORD személyében, aki SOKLYOSY PÉTER várnagya.
A Siklósi vár első urai: A SOKLYOSY család
900-1387-ig volt Siklós és a siklósi vár birtokosa. A család a honfoglaló Kán nemzetség egyik törzséből származott. Évszázadokon át kiváló férfiakat adott a hazának. Zsigmond magyar király (1378-1389) 
Egy nevezetes várúr Siklóson: CORVIN JÁNOS (1482-1504)
Gara Jób utód nélkül halt meg, így a birtok visszaszállt a királyra. MÁTYÁS KIRÁLY fiának, CORVIN JÁNOS hercegnek adományozta a várat és a birtokokat. 1504-ben halt meg. Siklóson soha nem járt. 
 
A siklósi vár bemutatása

A TÖRÖK VILÁG a Siklósi Várban (1543-1686)

 
A török 1543-ban több napig tartó ostrom után foglalta el a várat. Vass Mihály, a vár kapitánya sokáig ellenállt a túlerőnek. Csak akkor adta fel, amikor a török szabad elvonulást ígért a vár népének. A török nem állta a szavát, galád módon orvul lekaszabolta a békésen elvonuló magyarokat. 143 évig tartó török uralom kezdődött ekkor. A szövetséges csapatok I. Lipót király idejében, 1686-ban szabadították fel a várat. Ezután a vár 1686-1698-ig a császári kincstár tulajdona volt.
 
E korszaknak számtalan emléke megmaradt (fürdő, csatornázás, dűlőnevek, temetői sírok, stb.) A legszebb az 1994-ben átadott Malkocs bej-dzsámi -nem messze a vártól-, mely 1993-ban Europa Nostra-díjat kapott.
 
 
A siklósi vár kiállításai

 

A siklósi vár utolsó birtokosa a BENYOVSZKY család 

 A várat és a hozzá tartozó birtokokat BENYOVSZKY LAJOS pozsonyi ügyvéd vásárolta meg a Batthyány családtól 1873-ban. Tőle idősebb fia, Móric örökölte a várat és az uradalmat. Gróf BENYOVSZKY MÓRIC /1872-1936/ és öccse, Rudolf /1874-1955/ anyjuk, Ocskay Erzsébet révén ükunokái voltak a Benyovszky család legismertebb tagjának, gróf Benyovszky Móric /1741-1786/ világutazónak, madagaszkári királynak. Grófi rangot örökbefogadás révén nyertek a fivérek 1902-ben, uralkodói jóváhagyással. (Gróf Benyovszky Mórictól származik a család ifjabb grófi ága).
 
A gróf jelentős közéleti személyiség volt, Siklós város és Baranya megye közéletében egyaránt meghatározó szerepet töltött be. Kétszer került a parlamentbe a siklósi választókerület képviselőjeként, és háromszor töltötte be Baranya Vármegye főispáni tisztét. A Siklóson töltött évek alatt berendezte a vár addig üresen álló termeit. Felesége, Batthyány Lujza grófnő, férje halála után eladta a várat a Honvéd Kincstárnak. A Kincstár tiszti üdülővé kezdte átalakítani a várat, de a második világháború kitörése meghiúsította az elképzelés megvalósítását. Az 1950-es évek közepéig üresen, megrongálva, kifosztva állt az épület. Felújítása 1956-ban kezdődött, múzeumot, szállodát, éttermet létesítettek benne.
 
A siklósi vár képekben
 

A Siklósi vár napjainkban

A rendszerváltás után a várból kiköltözött az addig ott lévő szálloda és turistaszálló. A kilencvenes évek végén hosszas "lebegtetés" után végre kiírták a hasznosításról szóló pályázatot, melyen Siklós Város Önkormányzata volt az egyedüli pályázó. A város pályázata sikeres volt, elnyerte a hasznosításra szóló jogot. A vár továbbra is a magyar állam tulajdona.
 
Majdnem fél éves egyezkedés után 2000 májusában sor került a szerződés aláírásra, és a "vár kulcsának átadására" is. Az eredeti kiíráshoz képest kedvezőtlenebb anyagi hátteret biztosított az állam (a vár felújítására legalább 1 milliárd forintot kellene költeni), ennek ellenére az önkormányzat nem lépett vissza, eltökélt szándéka volt, hogy ismét élet költözzön a vár ódon falai közé.
 
Képeken a siklósi vár
 
 
A siklósi vár felújítására Siklós Város Önkormányzata által megpályázott két támogatási forrásból került sor.
2010 márciusa és 2011 májusa között az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Program „Megújuló vár a Tenkes alján” című pályázat közel 1 milliárdos támogatási összegéből a vár déli és keleti szárnyai kerültek felújításra és restaurálásra. Továbbá sor került a múzeumi terek kiállítási tárgyainak restaurálására és beszerzésére is.
 
A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2010-ben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, Mohács Város Önkormányzata és Siklós Város Önkormányzata konzorciumban megvalósuló „Siklós-Mohács turisztikai tengely” elnevezésű projektjét 1 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesítette.
 
A beruházás részeként 2010 júliusa és 2011 szeptembere között sor került a barbakán, a felhajtóhíd, a Kanizsai Dorottya-kert és a várkápolna belső tereinek rekonstrukciójára, továbbá az egykori parkoló helyén egy XXI. századi igényeknek megfelelő Látogatóközpont kialakítására.
 
A déli szárnyban számos kiállítás tekinthető meg:
reneszánsz XVII-XVIII. századi bútorkiállítás, középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás, vártörténeti kiállítás, a Tenkes kapitánya panoptikum, Istókovits Kálmán és Simon Béla festőművészek kiállítása, valamint időszakos kiállítások.
 
A felújítás részeként a keleti szárnyban üvegpadló alatt láthatóvá vált a Garák-korabeli járószint.
A siklósi várról még többet megtudhatsz annak honlapján, ha ide kattintasz! 
 

Szerző: Máté Balázs, marketing igazgató

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Szársomlyó-hegy

        A hegyet 1944-ben nyilvánították védetté. Nevében a "szár" a kopárságára... Tovább

Eseménynaptár

2024 Június

H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most