Villányi látnivalók, programok; Villányi pincefalvak, Villányi borút; Szársomlyó hegy, Villányi templomok

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2021. Október 25. Hétfő - Bianka

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Az 5 legszebb látnivaló Villányban

Villány már a történelem előtti időkben is lakott volt, a szőlőművelés eredete a keltákig, illetve a rómaiakig nyúlik vissza. De nem csak a finom borok miatt olyan népszerű Villány, hanem egyéb látnivalói miatt is - cikkünkben most az 5 legkedveltebb úti célt gyűjtöttük össze:
 

1. Villányi pincesor

 
A Villányi pincesort a köznyelv alsó pincesornak is nevezi, ugyanis fekvése mélyebb, illetve a város déli részén foglal helyet. A város többi részében is találhatók pincék – ezek azonban nem olyan jelentősek, mint a két sorban elhelyezkedő impozáns pincesor.
 
A pincesor nem csak a város, hanem a borturisták is egyik legkedveltebb úti célja. A pincékben magas színvonalú, udvarias a kiszolgálás. Lehetőség van ebédelni illetve vacsorázni is. A látogatók évjárat és márka szerint válogatják boraikat – így biztos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.
 
Villányi pincesor
 

2. Villány-Siklósi Borút

 
A Villány-Siklósi Borút, Magyarország első borútja. Még 1994-ben alapították – népszerűsége azóta is folyamatosan növekszik, ennek hatására ma már 14 településen át kanyarog a bortúra.
 
A borút lényege, hogy minőségi borokkal és ételekkel a látogatók megismerjék a helyi hagyományokat, a vidéki élet szépségeit – mindezt persze egy kis pihenés, kikapcsolódás közben. 
 
A Villányi hegység mentén a máriagyűdi kegyhelytől a palkonyai pincefaluig borkóstolók, műemlék pincék, borversenyek, fesztiválok, folklórrendezvények várják a vendégeket.
 
Villány-Siklós borút
 

3. Virányi Endre kiállítás

 
Virányi Endre 1906-ban született Aradon. Már 18 évesen elkötelezte magát a festészetnek. Budapesten végezte el a Képzőművészeti Főiskolát. Olyan neves tanítómesterei voltak, mint Rudnay Gyulát, Aba-Novák Vilmost, Szőnyit és Csók Istvánt. Először inkább figurális portrékat festett. Később, mikor rajztanárként dolgozott Mohácson a gimnáziumban, a környező természet felé fordult. 
 
Ekkori munkásságát az itteni táj ihlette elsősorban. Később Villányba került, ott töltötte életének nagy részét. Itt szeretett bele a pannon tájba, a szőlőművelésbe. Ezek a témák számos képén megjelentek. Sokat utazott a környező országokba, a látottak és élményei szintén festésre késztették. Képein továbbra is megjelentek gyermekkori élményei: Erdély magas hegyei, a titkokat rejtő völgyek, szénaboglyák, rétek és kaszálók, betakarító emberek. 1996-ban hunyt el, Villányban temették el. 
 
Virányi Endre kiállítás, Villány
 

4. Szársomlyó hegy

 
A Szársomlyó (más nevei: Harsányi-hegy, Nagyharsányi-hegy) a Villányi-hegység legmagasabb, 442 méteres hegye.
A középhegység vonulatával nem összefüggő, nyugati irányból cukorsüveg látványú mészkő szigethegy hossza mintegy 3,2, szélessége 1,7 kilométer. Közel 300 méterrel emelkedik a Drávasík fölé. Nevébe azért került a „tar, kopasz” jelentésű „szár” előtag, mert meredek, sziklás oldalain nem tudott megkapaszkodni erdő. A felszíni karr jelenségek azért alakulhattak ki, mert a hegy anyagát képező tengeri üledék eredetű mészkövet nagy területeken nem fedi talaj.
 
Fényes Elek 1851-es Magyarország Geographiai szótára című művében azt írja, hogy a hegység felett emelkedő, cukorsüveg formájú magas hegyének tetején, láthatni egy régi vár omladékait, ahonnan Bács, Baranya és Verőcze vidékeire is felséges kilátás nyílik. Ezek a romok ma már nem láthatók. Látványos viszont a hegy Siklós felőli oldalában éktelenkedő teknő, amelyet az 1960-as években indult nagyipari méretű kőbányászkodás vájt, részben hogy ellássák alapanyaggal a közeli Beremend nagy cementművét.
 
Szársomlyó hegy
 

5. Római katolikus templom

 
A pápai tizedjegyzék szerint Villányban már a XIV. század elején állt egy templom, melyet még 1333-ban Szent Péter tiszteletére emeltek. A templom emlékét egy dűlőúti elnevezés őrzi: Régi templomföldek. A középkori templomot vélhetően a mohácsi csata idején rombolták le. 
 
Ezután a katolicizmus Villány és környékéről teljesen eltűnt, ugyanis az ország 12 főpapja közül hét elesett Mohácson. A megüresedett püspökséget évtizedekig nem tudták betölteni. A törökök kiűzése után azonban megindult a település, és Villány lakossága érezhetően gyarapodott letelepedő német katolikusokkal. A település még 1739-ben sem rendelkezett saját plébániával – erre csak 1776-ban került sor. 
 
Első plébánosa Hadnagy Péter lett. Nevéhez fűződik az iskola alapítása és a templom bővítése 1781-ben. Azóta áll megmagasított tornya. 
 
Római katolikus templom
 

Járd be ezt az elragadó környéket idén ősszel! Szállj meg nálunk, Beremenden és mi elviszünk a környék, illetve a település legszebb helyeire, rendkívül kedvezményes áron! Foglalj szobát szeptemberben, és 20% kedvezményt adunk! 

 

Foglalj itt:

 


Ossza meg!

Vissza: Főoldal
címkék:


Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Hírlevél

Kirándulási ötletek, túrajavasltok, leírások, aktuális programjavaslatok Dél-Magyarországról, Villányból hírlevelünkben. Iratkozz fel rá most, szeretni fogod!

Eseménynaptár

2021 Október

H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most