Villánykövesd, az Árpád-kori falu 57 védett népi műemlék pincéje, borkóstolás, Európai Bordalfesztivál megnyitója a Batthyány-féle pincében

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2021. Január 22. Péntek - Vince

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Kirándulás Villánykövesd, az Árpád-kori falu 57 védett népi műemlék pincéjéhez

Villánykövesd, az Árpád-kori falu 57 védett népi műemlék pincéje

Villánykövesd egy apró, barátságos kis falu a maga 284 lakosával, a Villányi-Siklósi borvidék páratlan szépségével körbeövezve. Az 57 védetté nyilvánított műemlék pincéjében fogadják a termelők a hét bármely napján az idelátogatókat.  


Villánykövesd, mint Árpád-kori falu

 
Villánykövesd (Kövesd),  a kis Árpád-kori falu nevét az oklevelek 1290-ben említették először Kuestd, 1352-ben pedig már Kwesd néven írták. Horvátul két néven említik a falut, melyek nagyon hasonlóak a közel 750 évvel ezelőttiekhez. A belvárdgyulaiak Kovaš-nak, a töttösiek Keveša-nak hívják. A település német neve Gowisch.
 

Az 57 védett borospince és a borászat hagyománya Villánykövesden

 
Villány-Siklósi borvidék, hűvös, boltíves pincéi, a szőlészet, borászat apáról fiúra szálló titkai, évszázados relikviák, jóféle étkek, barátságos pincegazdák fogadják az ide látogatókat. Római kori leletek tanúskodnak arról, hogy évezredes hagyományai vannak a szőlő-, és bortermelésnek itt a hegyvonulat lábánál. 
A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb és leghagyományőrzőbb műemlék együttese, mely nem csak jellegzetes kapui színével, barátságos gazdáival, hanem még a világon egyedülállóan finom boraival is elcsábítja vendégeit. A legtöbb pince különböző borversenyen elért arany-, ezüst-, és bronzéremmel is büszkélkedhet. 
 

A Batthyány-féle pince, mint az Európai Bordalfesztivál megnyitójának helyszíne

 
A pincefalu külön nevezetessége a Batthyány-féle pince, amely a barokk pincearchitektúrának köszönhetően egy földalatti katedrálishoz hasonlítható. Óriási fahordóival több ezer hektoliter bor tárolására alkalmas, minden év szeptemberében az Európai Bordalfesztivál megnyitóját is itt tartják. A hatalmas földalatti borkatedrális látványa és akusztikája lenyűgözi a betérő látogatót. 
 
A pincék gazdái szívesen látnak vendégül bárkit, akár csak egy rövidebb kóstolásra, akár egy hosszabb baráti, családi körben eltöltött gasztronómiai kikapcsolódásra.
 
 

Foglalj szállást még ma, ide kattintva!

 

 

Szerző: Varga Zsanett

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Hírlevél

Kirándulási ötletek, túrajavasltok, leírások, aktuális programjavaslatok Dél-Magyarországról, Villányból hírlevelünkben. Iratkozz fel rá most, szeretni fogod!

Látnivalók, programok

Futó László Pál Múzeum, Harkány

A múzeumnak épült ház földszinti kiállítótermeiben Futó Lászl Pál állandó életmű... Tovább

Eseménynaptár

2021 Január

H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most