Matty egy békés, kicsi falu a horvát határ mentén. Senki nem is gondolta volna, hogy ez a szerény kis falu igazi történelmi lelteket rejteget. Sőt, nem csupán, hogy történelmi leleteket rejtegetett hosszú évig a világ elől, hanem második világháborús bizo

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Egy hihetetlen lelet árulkodik - avagy hogyan nem védtük volna meg a Szovjetuniót a harmadik világháborúban

Második világháborús harckocsitorony

Matty egy békés, kicsi falu a horvát határ mentén. Senki nem is gondolta volna, hogy ez a szerény kis falu igazi történelmi lelteket rejteget. Sőt, nem csupán, hogy történelmi leleteket rejtegetett hosszú évig a világ elől, hanem második világháborús bizonyítékokat is! Mi minden került elő a föld alól egy déli határvidéki feltárás során és mit bizonyít? A következőkben minden kiderül: 


 

 

 

 

 

Egy rendkívül meglepő és különleges lelet bizonyítja, hogy Rákosiék német haditechnikát is felhasználták a Sztálinhoz hű tábor védelmében, a Titói Jugoszlávia ellen. Igazi hadtörténeti pillanatok közepette emelték ki a földből a második világháborús PzIV-es (Panzel IV-es) harckocsi tornyot a Siklóstól néhány kilométerre található kicsi faluban.

 

Matty alig pár kilométerre található a hotelünktől. Ha te is szívesen ellátogatnál egy igaz, második világháborús leleteket rejtő faluba, akkor ne habozz és foglalj szállást nálunk! A szobafoglalásért kattints ide most!

 

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatói pár éve kezdték el a Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyére kiterjedő erődvonal feltárását. A kutatóknak a levéltári anyagokból tűnt fel, hogy a teljes határszakaszon három olyan géppuskás erőd is készült, amelyekbe harckocsi tornyot építettek. Abban az időben, Baranyában csak 250 darab katonai építmény készült és ez a típusú erődítmény nagyon ritkának és különlegesnek tekinthető.

 

 

Mi a Panzel IV?

 

 

A PzIV nagyjából húsztonnás harckocsi- maga a kupola több mint egy tonnát nyom -, ami Németországban gyártottak. Összesen 8500 darab készült belőlük, és a német mellett a magyar hadsereg is használta a második világháborúban.

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmet érdemel

Miért olyan jelentős ez a lelet? Nos talán azért, mert a mattyi páncélkupolás erődöt nemcsak meg-,  de épségben is találták. Ez nem is csoda, mert a kupolát vulkáni kőzettel kevert vasbetonhoz rögzítették nagyon masszívan, tíz darab szemre hét milliméteres vastagságúnak tűnő vasrúddal. De további két érv miatt is figyelemre méltó. Egyrészt, ha az elmúlt évtizedek vasgyűjtésének intenzitását vesszük alapul, kész csoda, hogy egy második világháborús német harckocsi darabja megmarad. Másrészt, igazán érdekes a jelenség abszurditása, ugyanis Rákosi Mátyás gyakran mondogatta, hogy neki kilencmillió fasisztával kell a szocializmust felépíteni. A mattyi erőd példája groteszkül rímel erre a mondásra, hiszen a béketábor erős bástyájának védvonalába is kénytelenek voltak egy náci harckocsi tornyát beépíteni.

Talán érdemes elgondolkodnunk azon, hogy milyen kor is lehetett az, mikor Rákosiék, Sztálin hűséges tanítványai a komor ötvenes években a fasiszta hadsereg eszközeivel védték a szocializmust az imperialistáktól és a láncos kutyáktól.

 

 

 

A PzIV, mint kiállítási tárgy

A kupola rozsdás, de aránylag épp állapotban maradt meg. Ezért úgy döntöttek, hogy a lelet ritkasága és egyedisége miatt a harckocsi tornyot a budapesti Hadtörténeti Múzeumban állítják ki. A múzeum látogatói ma a kupolát egy ugyanolyan vasbeton géppuskás erődbe építetve tekinthetik meg, amilyet a Matty menti pusztán találtak. 

 

Szerző: (d)

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Mendele Ferenc Emlékház

Mendele Ferenc Beremend településének szülöttje. Az emlékház Mendele Ferenc szülőháza, amelyet az... Tovább

Eseménynaptár

2024 Május

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most