Tanulás a természetben - A siklósi Csodabogyó tanösvény

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Tanulás a természetben - A siklósi Csodabogyó tanösvény

Tanulás a természetben - A siklósi Csodabogyó tanösvény

Miért tanulna az ember könyvekből, ha a természetben is találkozhat a biológia órán tanulandó növényekkel? A környéken számtalan tanösvény található, melyek mind nagyszerű tanulási lehetőséget biztosítanak. A Csodabogyó tanösvény a Siklóshoz tartozó Máriagyűdi kegytemplom előtt elhelyezett tájékoztató táblától indul és a sárga sáv turistaútvonalat követve járható be. Ezen felül a tájékozódást nagyban segítik a nyomvonal mellé látótávolságban kihelyezett facölöpök, melyeken a szúrós csodabogyó rajza látható.


 

A tanulás kikapcsolódás is lehet

A templomtól a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig kialakított tanösvény körülbelül 2,5 km hosszú. A végállomástól célszerű felkapaszkodni a hegygerincre, majd a kék sávjelzésen keleti irányban haladva a sárga kereszt, vagy a piros sávjelzésen visszaereszkedni Máriagyűdre.

 

A tanösvényen a kiinduló és végállomáson elhelyezett tájékoztató táblák mellet 22 ismertető tábla segítségével kaphatunk bepillantást a környék élővilágának mindennapjaiba. A fákkal és cserjékkel 16 tábla segítségével ismerkedhetünk meg, melyek egytől egyig az adott faj mellé vannak kihelyezve, megkönnyítve az olvasottak terepi beazonosítását.

 

 

Információkat kaphatunk a talaj életéről, a jellegzetes lágyszárú növényfajokról, megismerhetjük egy fa életét. Sok mindent megtudhatunk a terület erdőtársulásairól, a társulásokban élő kisebb állatokról és a nagyvadakról is. Körülbelül a tanösvény útvonalának felénél gyönyörű kilátásban lehet részünk, ha felkapaszkodunk az út melletti, faszerkezetű kilátóra. Feljutva a bemutatóút végpontjára, a kunyhónál kipihenhetjük a fáradalmakat, elfogyaszthatjuk az elemózsiánkat a színvonalasan kialakított pihenőhelyen.

 

A tanösvény közelében érdemes még megnézni a Máriagyűdi katolikus kegytemplomot, valamint az ott található hársfasort, mely helyi jelentőségű védett természeti emlék. A közelben helyezkedik el a Siklósi vár, melyben vadászati és természetvédelmi kiállítás tekinthető meg. Aki erre jár keresse meg Siklóson, a szintén helyi védettségű Vadgesztenyesort is.

 

Az erdei séta közben tájékoztató táblák segítségével lehet tájékozódni a Mecseki Erdészeti Zrt. által kezelt, és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által védelemre tervezett, Tenkes-hegy természeti kincseiről, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem közösen megóvandó értékeiről, az erdő növény- és állatvilágáról. A tanösvényen kilátótorony, végállomásán tűzrakó- és pihenőhely található. A pontos eligazodást a Tanösvény mellett elhelyezett, csodabogyó emblémával ellátott útjelzők segítik.

 

Szerző: Á

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Eseménynaptár

2024 Május

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most