Vár a mohácsi Busóudvar: tekintsd meg az interaktív múzeumot és tudj meg minden fontos és érdekes dolgot a Busójárás hagyományáról. A múzeumban busómaszk-faragó, busóbáb-készítő műhely is látható, ahol megfigyelhető, hogyan készülnek az évszázados hagyomá

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Április 19. Péntek - Emma

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Mohácsi Busóudvar


A mohácsi Busóudvar 2013-ban nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Az új komplexum célja, hogy a nemzetközi hírű mohácsi busójárás hangulatából ízelítőt adjon ízelítőt a városunkba érkező látogatóknak, egyben bemutassa a rendezvényhez kapcsolódó helyi kézművesek tevékenységét.

                

A mohácsi sokacok messze földön híres farsangi népszokását 1783-ban említették először a források. Örömteli, hogy a több évszázados hagyományt immár Mohács teljes lakossága magáénak vallja, s évről évre növekszik a busóvá "átváltozók" száma.

Az UNESCO felismerve e tradíció különlegességét, 2009-ben az emberiség szellemi kulturális örökségének részévé nyilvánította azt.

Mivel a Busójárás farsang utolsó csütörtökétől húshagyó keddig tart, Mohács Város Önkormányzata elhatározta, hogy egy olyan komplexumot hoz létre, ahol az érdeklődők az év minden napján ízelítőt kaphatnak az egyedülálló népszokás különlegességeiből, hangulatából.

 

                             

A Busóudvarba betérő látogatók mintegy 70 élethű busóalakkal, a rendezvény kellékeivel (ördögkerék, ágyú, csónak stb.) és a telet jelképező koporsó vesztőhelyével, a busómáglyával is megismerkedhetnek. A látogatást a busójáráskor elmaradhatatlan sokac népzene, ágyúdörrenések, kolompok, kereplők zaja és a kézműves kirakodóvásár teszik emlékezetesebbé.

És hogy miket nézhetsz meg a busóudvarban? Az interaktív múzeumot tárlatvezetéssel is meg lehet tekinteni, ahol a tárlatvezető minden fontos és érdekes dolgot megemlít a hagyomány kialakulását és részleteit illetően. Időszaki kiállítások is helyet kapnak a múzeum falain belül, amely mellett kézműves kirakodóvásárban veheti meg a látogató a helyi kézműves termékeket. A múzeumban busómaszk-faragó, busóbáb-készítő műhely is látható, ahol megfigyelhető, hogyan készülnek az évszázados hagyomány kellékei. Aki kíváncsi az város és a környék hagyományos ételeire, az a múzeum éttermében kipróbálhatja azokat, nem fog csalódni, az biztos!

Ossza meg!

Vissza: Lexikon
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Villányi Bormúzeum

       A Villányi Bormúzeum egész évben nyitott ajtóval várja azokat az érdeklődőket,... Tovább

Eseménynaptár

2024 Április

H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most