Vár Drávaszabolcs és a Duna-Dráva Nemzeti Park közeli látnivalói!

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Látogass el Drávaszabolcsra!

Dráva-híd

Forrás: http://dravaszabolcs.hu/

A Villányi Borvidéktől nem messze fekvő, de már a Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozó Drávaszabolcs is remek kirándulási lehetőségeket nyújt. Mivel a község közvetlenül a Dráva partján fekszik, így itt is várja a látogatókat jó pár látnivaló.


 

 

 

Drávaszabolcs egy hétszáz lakosú település Baranya megye déli részén, közvetlenül a horvát határ mellett. Szomszédos települései Drávapalkonya és Drávacsehi nyugati irányban, egymás után, kettő és négy kilométerre található. Kelet felé, két kilométerre Gordisára érkezhetünk. Déli irányban, néhány kilométerre áll a Horvátországba vezető nemzetközi határátkelőhely. Közvetlenül a Dráva partán fekszik.

 

A település nevét 1216-ban már említették Zobolson néven. Majd 1395-ben Zabolch,  478-ban Zabolcz formában írták. A falu egykor a Kean (Kaan) nemzetség birtoka volt. Majd az első név szerint ismert birtokosai az e nemzetségből származó Siklósi család tagjai voltak.

 

A török idők alatt a település nem néptelenedett el, ekkor a Zrínyi család birtokában állt. Az 1700-as években Caprara birtok volt és ekkor a Siklósi uradalomhoz tartozott. A XVIII. században a Batthyány családot említették meg Drávaszabolcs birtokosaként.

 

Ez a táj az Alföld legnyugatibb nyúlványa, de nem egészen sík vidék Az itt épült falvak határában mindenütt található egy-egy „urma”, vagyis domb, kiemelkedés, amelyet a régen a medréből igen gyakran kilépő Dráva hordott, „urmolt” össze. A vidékünk éghajlata szubmediterrán jellegű, ezért magasnak mondható a napsütéses órák száma.

 

Duna-Dráva Nemzeti Park

Drávaszabolcs is ezen nemzeti park területét képezi. 1996 tavaszán jött létre a Duna–Sió-torkolat és az országhatár közötti szakaszon. Ehhez a Dráva mentén fekvő területek, valamint néhány további, védetté nyilvánított földdarab tartozik. Az összesen közel ötvenezer hektár kiterjedésű területen számos természeti érdekesség, különlegesség figyelhető meg.

 

Duna-Dráva Nemzeti Park területe

 

A Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi felügyelete Baranya, Somogy és Tolna megyét érinti, tehát a Dél-Dunántúlra terjed ki. A térségben, a nemzeti parkon kívül még három egyéb tájvédelmi körzet és huszonkét önálló természetvédelmi terület található.

 

Látogass el Te is a Duna-Dráva Nemzeti Parkba!

Kattints ide és nézd meg akciós kirándulási és csomagajánlatainkat!

 

A Drávaszabolcshoz közel eső természeti látványosságok:

 

A település nevezetességei:

Dráva-híd:

Az 1910-es években épült vasúti és közúti hidat részben mind 1941-ben, mind 1944-ben, a második világháború során felrobbantották. A romos átkelő környékén óriási csata zajlott le 1945 márciusának elején a német, a szovjet és a bolgár csapatok között.

 

Dráva-híd a községnél

 

Több évtized szünet után, Magyarország és Horvátország államközi megállapodása révén elkészült az új híd, melyet 1974. október 25-én adtak át. A hídon napjainkban, a két oldalon lévő nemzetközi határállomások közreműködésével jelentős személy- és áruforgalomat bonyolítanak le. Az átkelő jelentősége lecsökkent a közelben nyílt beremendi határállomás átadása miatt.

 

Dráva kikötő:

A folyón átívelő híd közvetlen közelében kis személyszállító hajó kikötésére van lehetőség. A hely gépkocsival, és autóbusszal is jól megközelíthető, valamint lehetőség van parkolásra. A helyi hajójárat igény szerint szállít kirándulókat. Ám ezen felül a kajakos-kenus vízi túrázók is kiköthetnek.

 

Hajókázás a Szirénen

A kikötő

 

A kikötőből április 1-től november 30-ig indul rendszeresen a “Szirén” elnevezésű, 45 fős sétahajó, amelynek fedélzetéről megtekinthető az érintetlen Dráva-vidék, annak madár- és állatvilága. Az egyénileg utazni vágyóknak előzetes egyeztetés után van lehetőségük a kisebb létszámú csoportokhoz csatlakozni.

 

Rovartani kiállítás:

A Drávaszabolcsi faluházban megtekinthető egy állandó kiállítás, amelynek neve: Rovarok a Drávától az Amazonasig.

 

Rovartani kiállítás a faluházban

 

A kiállítás csak bejelentkezés megtörténte után látogatható. (Hegyi Gyula: (06–20) 623 4688 vagy Sár József: (06–20) 451 7754) Az interaktív foglalkozások keretében tárlatvezetés, iskolai órák, előadások, kirándulások igényelhetőek Sár Józsefnél, egy előre megállapított díj fejében a belépőjegyeken kívül.

 

BELÉPŐJEGYEK

6 éves korig

ingyenes

6–18 éves korúaknak

200 ft/fő

18 év felett

400 ft/fő

CSOPORTOS KEDVEZMÉNYEK

6–18 éves korig, 20 fő felett

100 ft/fő

18 év felett

300 ft/fő

 

Református templom:

A református templom Drávaszabolcson

 

A 19944-45 fordulóján második világ háborúban a régi templom elpusztult. Az új templom a református gyülekezet nagy mértékű közös összefogásával épült fel.1993-ban a falu központjában, a Köztársaság. Az építkezés érdekessége, hogy fiatal holland munkások önzetlen segítségével sikerült megvalósítani a kivitelezést.

 

Szerző: Szilágyi Lídia

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Eseménynaptár

2024 Május

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most