Amikor a hóhért akasztják, avagy a borissza blogger szüreti élményei

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. Június 24. Hétfő - Iván

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Amikor a hóhért akasztják, avagy a borissza blogger szüreti élményei

Amikor a hóhért akasztják, avagy a borissza blogger szüreti élményei

Október az Olaszrizling bűvöletében telik az Anywine életében is, közeledik az Olaszrizling október. A monstre kóstoló a Gerbeaud házban kerül megrendezésre: izgalmas élmény lesz kb. 60 borász olaszrizlingjét összevetni. Remélem a seregszemle után a borászok, borkedvelők fejében is egységesebb kép alakul majd ki a fajtáról, lehetőségekről, az értékesítés elképzelhető irányairól, valamint egy egységes minőségi rendszer bevezetéséről. Nagy várakozással tekintek a kóstoló és a mesterkurzusok elé, hiszen online borkereskedésünk kínálatában is kiemelt szerepet szánunk a fajtának.   


A rendezvényről részletesebben itt olvashatsz
 
Az október hónapot a fajta jegyében kezdtem. Balogh Zsiga barátom a tulajdonosa egy alakuló pincészetnek a Balaton-felvidéken, Szentantalfán. A Zsigmond pince alapításának éve 2010., durván 3500-4000 m2 szőlő található a területen egy pici présházzal. A szőlőültetvény korábban arborétumok sokszínűségével büszkélkedhetett, mára azonban – az átoltásoknak, tőkepótlásoknak köszönhetően – az uralkodó fajta a rizling lett. Már a szőlő megvásárlásának évében is szüreteltünk, a gyalázatos évjárat ellenére leszedtük a szőlőt. A szüreten szorgos kezek szemenként válogatták az alapanyagot, a tulajdonos-borász féltő gondoskodással tekintett az első „szűz termésre”, és az alázatosság, az odafigyelés és a jóakarat – mindannyiunk legnagyobb megdöbbenésére – iható bort eredményezett. Azóta sok minden változott, a zöldmunka sokkal kifinomultabb lett, a pincét és a feldolgozó helyiséget kibővítette a gazda, immár három évjárat tapasztalatával kezdtük meg az idei szüretet.
 
A szüretelő társaság magja a régi, a szüret jellege sem változott egy cseppet sem: egy vidám baráti társaság jelentős pénteki italozás után, szombat hajnalban folytatja a borozást, pálinkázást, munkát mímelve a szőlősorok között. Idén csodaszép idővel és alapanyaggal ajándékozott meg a Jóisten, a szőlő szépen beérett, a magok, a fürtök kocsányai elbarnultak, szép barnás pír jelent meg az aranyszín szőlőfürtökön. Viszont az ősz eleji lehűlés, esőzés következtében nem égtek el a savak. Tökéletesen választottuk meg a szüret időpontját.
 
Közben a pincében - hasonló hangulatban- folyt a leszüretelt szőlő feldolgozása. A szőlőt zúzás-bogyózás után préseltük, természetesen igyekeztünk a folyamatokat lerövidíteni. Idén már 3 présen dolgoztuk egyszerre:  két darab hagyományos Kossuth préssel, és egy modern hidraulikus préssel igyekeztünk a hűthető tartályba juttatni a mustot. A préseket nagyon óvatosan használtuk, nem szerettük volna nagyon megnyúzni az ígéretes termést. 
A lé kinyerésre egy kicsit panaszkodhatunk, megközelítőleg 6-6,5 hektóliter must lett összesen, ez kicsivel kevesebb, mint eddig bármikor - nyilván 2010. kivételével. Ennél nagyobb bajunk ne történjen, mert a must minősége mindenért kárpótolt, koncentrált anyag lett, játékos, virgonc savakkal. Mindezt a rideg számok nyelvére fordítva: 19-20 közötti mustfok, a savtartalom 7 g/l.  Szerintem pont ez a jó rizling receptje.
Reméljük, hogy az erjesztés, érlelés során is minden könnyen fog menni, és nemsokára kóstolhatjuk a Zsigmond Pince 2013-as évjáratú Kiscsibész Olaszrizlingjét.
 

Szerző: Szabady Dániel

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Látnivalók, programok

Pintér-kert Arborétum, Pécs

A csodálatos Pintér-kert arborétum, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el, Pécsett. A... Tovább

Eseménynaptár

2024 Június

H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most