A dél csodája a villányi szüret – miért is szeretem annyira?

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2021. Február 26. Péntek - Edina

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

A dél csodája a villányi szüret – miért is szeretem annyira?

A dél csodája a villányi szüret – miért is szeretem annyira?

A szüret valami különlegesen kedves és csodás élmény. Szorgos kezek munkája, a föld kincsei a nap melegének jótékony hatása egy bogyóban, mely egy éven keresztül készült arra, hogy most a szüreten a miénk legyen. Édes must majd finom bor válik majd belőle, mely akár évtizedeken át és sok-sok kontinens népei asztalán hirdeti majd a Magyar Bor minőségét.  S ha szüret, akkor Villány! Logikus következtetés, hiszen Magyarország legdélibb borvidékén már több ezer éves múlttal büszkélkedhet a szőlőművelés hagyománya! Baranya megyének ezen a részén a Római birodalom idején teljesedett ki ez a tradíció. A vidék leghíresebb hegyén, a Szársomlyón, illetve annak környékén emlékek sora támasztja alá ezt a tényt!  


Gyere hát Villányba! Szereted a vörösbort? Mi is! Engedd hát, hogy bevezessünk téged a kulturált vörösborfogyasztás világába és bemutassuk ennek a vidéknek a szüreti hangulatát! 
 
 
Ha a Siklósi várat szeretnéd látni, vagy bort kóstolni a Villányi borvidéken, és ezt kedvező áron, de meleg vendégszeretet mellett szeretnéd megtenni, foglalj nálunk szobát ide kattintva, vagy nézd meg kedvező csomagajánlatainkat itt!
 

A szüret Villányban

A szüret az éves munka eredményének learatása! Igazi sátoros ünnepnek számított a régi időkben, hiszen egy kerek esztendő törődését „hálálta meg” ekkor a szőlő! Hadvezérek, katonák tértek haza messzi földről, még a törvénykezés is szünetelt! A termés betakarításának kötelező része volt a jó hangulat és a borozgatás. A család apraja-nagyja beállt szőlőt szedni, puttonyba rakni, préselni. Az asszonyok hordták a finom ebédet a dolgos szüretelő népnek, míg a zenés-táncos mulatozás is a program kötelező részének számított. Olykor fegyverek durrogtak a levegőbe, olykor volt egy kis csetepaté, de ezek voltak a teljesen normális szüreti hangulat kellékei!
 

A villányi szüret történelme

A XXI. században már modern technikával zajlik a vörösborkészítés folyamata, és fegyverek sem durrognak, a bíróság sem zár be. Mára a sok kézimunkát igénylő feladat elvégzésében korszerű gépek állnak a borászok segítségére.  A szőlőt ún. zúzó bogyózó berendezések, hűthető, programozható prések segítségével dolgozzák fel. A modern technológia segítségével az erjesztés folyamatát is tudják a borászok felügyelni, irányítani, de a kézimunka, a tapasztalat, a borász szakértelme, féltő gondoskodása továbbra is nélkülözhetetlen a bor megszületéséhez. Az ország legnevesebb borászai egymással versengve készítik itt a kiválónál kiválóbb nedűiket, de ne feledkezzünk meg a feltörekvő, rendkívül tehetséges új generációról sem! A kemény munka eredménye az Újbor, melynek szentelésére minden év novemberében Szent Márton napján kerül sor, melynek történetét egy korábbi cikkünkben megtalálhatod itt.
 

A villányi Vörösbor fesztivál

Napjainkban is országszerte számos fesztivál kötődik a szüret ünnepéhez. A hagyományosan minden év októberének első hétvégéjén megrendezésre kerülő villányi vörösborfesztivál rendkívül látogatott rendezvénynek számít! Ekkor megtelnek a pincesor vendéglői és szabadtéri rendezvények sokasága várja az érdeklődőket, közismert sztárok lépnek fel, majd utcabálon tombolhatja ki a borgőzt az estére már kissé megfáradt, ámbár rendkívül jó hangulatban lévő közönség. Remek kemencés ételek és kiváló hangulat, ez jellemzi a magyar vörösbortermelés eme fellegvárát! Novemberben a Márton napi rendezvények jelentik a folytatást, melyek a nagy érdeklődésre való tekintettel gyakorlatilag a hónap összes hétvégéjén megrendezésre kerülnek. A közelgő tél előestéjén, az olykor ködös, borongós és misztikus hangulatú alkonyatban az Újbor és a frenetikus libaételek veszik át a főszerepet, ezek kényeztetését élvezhetjük! Aki fogyókúrázik, az semmi estre se látogasson el Magyarországnak e legdélibb borvidékére ez idő tájt, mert garantált a bűnbeesés!

 

Egy villányi látogatás nem csak a borról kell szóljon

Akik több napra érkeznek, azoknak melegen ajánljuk a Horvátország keleti részén található, szállodánkkal szomszédos Szlavónia meglátogatását. A Dráva, Duna, Száva által határolt terület szántóföldjeiről és illatos fehérborairól híres vidék, melyet arany jelzővel is illetnek a nyári gabonaföldek ragyogása miatt. Különleges gasztronómiai élmények külön tárházán túl – mint pl. a tésztagombócos húsleves, vagy a kiváló helyi húsételek, mint a finom húsos, fűszeres szlavóniai kulen, a „cobanac”, vagy akár a helyi különleges halászlé - az itt található horvát városok műemlékek armadájával várják az idelátogatókat! De erről majd később, egy következő írásunkban részletesen beszámolunk.
 

Szállás a villányi borvidéken

Szállodánkban kedvezményes ajánlatokkal várunk Titeket, hogy megízlelhessétek ennek a remek vidéknek a szüreti csodáit, kulináris élvezeteit! Beremend nagyközség Villánytól mindössze 10km-re található, egyben határátkelő Horvátország felé! Nálunk megszállva két vidék kultúrájától is karnyújtásnyi közelségbe kerültök! Ha szeretnétek megízlelni a fenti élményeket és hangulatot, nézzétek meg élményszüreti ajánlatunkat itt. Ha csak egy rövid látogatásra szottyanna kedvetek, abban is szívesen segítünk! Tíz fő feletti csoportok jelentkezése esetén komplett villámlátogatást szervezünk nektek, csak annyi a dolgotok, hogy a kapcsolódó csomagajánlatunkra jelentkezzetek itt! 
 
Szeretettel várunk Titeket!
 

Szerző: Kalmár András

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniCukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.

Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Hírlevél

Kirándulási ötletek, túrajavasltok, leírások, aktuális programjavaslatok Dél-Magyarországról, Villányból hírlevelünkben. Iratkozz fel rá most, szeretni fogod!

Időjárás

Beremend
11. 15. Sze


Min-Max: °C °C


Heti időjárás előrejelzés

Látnivalók, programok

Victor Vasarely Múzeum, Pécs

  A Vasarely Múzeum Pécs egyik leglátogatottabb, legismertebb kiállítóhelye. A megnyitása óta... Tovább

Eseménynaptár

2021 Február

H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most